Alles over aquaria

Elk aquarium heeft er ooit wel eens last van, bruine alg! Maar op uw planten? Door bruine alg op aquariumplanten (of het glas) kan het aquarium er al snel uit zien als een verlaten algen bak. Als u het niet meer in controle hebt kan het in elk hoekje en kiertje terecht komen, zo ook de kit randen. Dit oogt natuurlijk niet mooi maar waar komt dit vandaan? Hoe lost u bruin alg op?

Bruin alg normaal in het aquarium?

Ja! Er zijn ook zeker momenten waar het volkomen normaal is dat bruine algen terecht komt in uw aquarium. Bruine algen komt namelijk vaak voor bij aquariums die nog niet volledig ingedraaid zijn, Slecht onderhouden worden, veel organische zweef materiaal in het water, weinig watercirculatie of een verstopte filter hebben.

Alleen de aquariumplant wordt bruin?

Dit is vaak de oorzaak van bruin alg (zie opsomming hierboven) maar kan ook een andere oorzaak hebben:

 • Aquariumplanten niet goed gepland (Te diep, dicht op elkaar dat het gaat rotten)
 • Uw planten schreeuwen om aquariumvoeding en co2 om dit om te zetten!
  Echinodorus?
 • De Echinodorus heeft meer behoefte aan ijzer (FE) vaak bij een ijzertekort ziet u donker bruine bladeren.
 • Te weinig water circulatie.
 • Silicaten kunnen invloed hebben alleen zijn hier de meningen en ervaringen over verdeeld. (probeer eens osmose of regenwater te mengen met het aquarium water.)
Echinodorus met bruine bladeren = vaak ijzer tekort.

Hoe lost u dit probleem op?

Nu weet u de mogelijke oorzaken maar het belangrijkst hoe komt u er vanaf?

Handmatig verwijderen

Het is ten eerste altijd goed om zoveel mogelijk alg met de hand te verwijderen. Zo bereikt u in 1 keer het meeste. Het aquarium ziet er gelijk al stuk beter uit zonder die vieze bruin alg. Omdat uw aquarium er gelijk een stuk beter uit ziet hoeft u nog een paar stappen te volgen.

Is uw aquarium aan het indraaien?
Laat het dan staan! De algen zijn een teken van onbalans en het aquarium is zichzelf aan het herstellen. Minstens 1 week voordat u vissen uw aquarium in gaan de algen verwijderen en minimaal 20% water verversen. (filter niet verschonen)

Laat een vis het doen

Heeft u alles al grotendeels met de hand verwijderd? Dan kunt u (indien mogelijk) een nieuwe bewoner aan het aquarium toevoegen. Namelijk de dwerg algen eter Otocinclus. Deze algeneter is gek op zachte alg! Zij houden uw planten en ruit schoon. De Otocinclus algeneter kan zonder een enkel probleem bij garnalen en veel tropische vis soorten. Zorg wel dat u minimaal 3 algeneters in uw aquarium houd.

Check uw filter na

Een filter is het hart van uw aquarium. Hier krijgt het water een nieuw leven en hier wordt het water biologisch gefilterd door duizenden bacteriën die voeden op het stromende water. Mocht u filter dichtslibben dan gaan deze bacteriën dood en ook dit telt mee als rottend organisch materiaal. Goed voor bruin alg dus!

Pas op met voeren

Aquarium visvoeding een bron aan fosfaten, zetmeel, vismeel en organisch materiaal. Alles wat u teveel voert verdwijnt in uw filter, grind, tussen de planten en in uw water. Dit breekt langzaam weer af wat zorgt voor een hoop “verterend” organisch materiaal.

En het oude riedeltje van: “Voer 1x daags niet meer dan wat de vissen binnen 2 minuten opkrijgen?”
Deze instructie wordt vaak gegeven bij het voeren van vissen. Echter merken wij in de praktijk dat er dan alsnog te veel gevoerd wordt. Wij hebben een korte handleiding gemaakt over het voeren van vissen. Hier leest u precies hoeveel u moet voeren.

De aquariumplanten

Bij aquariumplanten planten moet u op een aantal dingen letten:

 • Zorg er voor dat u de planten niet als 1 grote kluit in de bodem stopt. Dit kan er voor zorgen dat de wortels verstikt raken en dan gaan rotten. (Organisch rottend materiaal)
 • Zorg dat u al het steenwol verwijderd dit laat namelijk weinig stromend water toe en is een van de oorzaken dat wortels verstikken.
 • Zorg voor een “luchtige” grind bodem. Laat de bodem niet dichtslibben. Ga regelmatig met een vork, satéprikker of uw vinger door uw bodem om opgehoopt blauwzuur gas te voorkomen.

Doen uw planten het nog steeds niet?

Aquariumplanten hebben voeding, co2 en licht nodig om te groeien. Grote kans dat zij een van deze bouwstoffen ontbreken.

De meeste plantenvoeding is voldoende om het aquarium draaiende te houden,  wij zelf gebruiken bij onze planten de plantenvoeding van Easy life en Co2 kunt u makkelijk toevoegen door bijvoorbeeld vloeibare koolstof toe te dienen,

Wij raden aan 1 aquariumplant per 10 L aquariumwater, hoe meer hoe beter. Bij minstens 5 planten kan er al een tekort ontstaan aan Co2. Uw planten hebben Co2 nodig om voedingstoffen om te zetten naar suikers.

Heeft u een co2 tekort?

Voeg dan dagelijks Easy Carbo toe of andere manieren om uw planten te voorzien van koolstof.
(let op te veel luchtbeweging in het water kan zorgen voor een co2 te kort.)

Conclusie

Het bruine alg in uw aquarium komt vaak van organisch rottend materiaal of een voeding tekort (zowel co2 als bemesting). U kunt vaak met de juiste adviezen en tips er voor zorgen dat uw aquarium binnen enkele weken er weer mooi uitziet.

In het kort dus gewoon teveel afval stoffen, weinig circulatie, verkeerd geplant, ijzerbehoeftes, voeding behoeftes en of silicaat maar hier horen wij veel verschillende verhalen over.

Komt u er echt niet uit?

Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om de aquariumhobby voor iedereen toegankelijk te houden. Zo hebben wij bijvoorbeeld een whatsapp support lijn. Hier kunt u ons 24/7 op berichten en wij zullen al uw vragen beantwoorden. (p.s. delen van vette hobby foto’s mag ook)

Zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om een reactie of vraag achter te laten? De hobby word pas echt een hobby als u hem kunt delen en wij elkaar kunnen helpen. Zo maken wij de hobby voor iedereen toegankelijk.

Meest gestelde vragen bij dit onderwerp:

 • Hoe krijg ik bruine alg van mijn aquariumplant af?
  Dit is vaak een gevolg van verterend organisch materiaal of uw bak is nog aan het indraaien. Door dit organische materiaal te beperken of te verwijderen haalt u hiermee de alg weg.
 • Is bruine alg schadelijk voor vissen?
  Over het algemeen niet. In grote aantallen toont het aan dat het aquarium in onbalans is. Dit betekend dat al het organische materiaal (wat voor bruine alg zorgt) in grote hoeveelheden aan het verteren is. Uw planten doen het daarom vaak slecht wat er voor zorgt dat nitriet (no2) minder snel wordt afgebroken. Nitriet is wel giftig voor vissen.
 • Een aquariumplant is helemaal verslijmd en bruin, wat moet ik doen?
  Eerst moet u kijken naar de oorzaak van dit probleem en dit zien op te lossen.
 • Is het probleem opgelost?
  Dan kunt u kijken voor nieuwe frisse aquariumplanten. Het zou natuurlijk zonde zijn als uw nieuwe plantjes dezelfde mankementen krijgen.
You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.