Aquariumplanten die na 2 weken bedekt worden door een bruine algen gloed, het lijkt een plaag maar is gelukkig goed op te lossen. De bruine alg gaat meestal als een soort waas door de bak heen. Ook kunnen het bruine vlekken of vegen op de ruit zijn.

Bruine planten worden veroorzaakt door algen of ijzervoeding tekort. Deze soort alg komt voor als er teveel afval stoffen zijn om omgezet te worden bijvoorbeeld: opstartende aquaria, slecht onderhouden aquaria of bij een slechte watercirculatie.

De nieuwe bladeren van een aquariumplant worden bruin?

Een ervaren aquariaan kan binnen enkele minuten zien wat er mis is met de bak. Namelijk aan de hand van aquariumplanten. Worden de aquariumplanten bruin dan is dit een teken van een van het volgende:

  • Aquariumplanten niet goed gepland (Te diep, dicht op elkaar en dat het gaat rotten)
  • Slecht groeiende aquariumplanten zorgen ervoor dat ze gaan rotten en dus bruin worden.
  • De Echinodorus heeft meer behoefte aan ijzer (FE) bij een ijzertekort zijn de nieuwste bladeren bruin van kleur.
  • Te weinig stroming in het aquarium, dit kan er weer voor zorgen dat er teveel organisch materiaal te rotten komt.
  • Silicaten kunnen invloed hebben alleen zijn hier de meningen en ervaringen over verdeeld. (probeer eens osmose of regenwater te mengen met het aquarium water zo kunt u dit testen.)
Echinodorus waarbij de jongste bladeren bruin worden. = ijzer tekort.

Bruin alg in het aquarium, wat is het?

Niet schrikken van bruin alg! Er zijn namelijk ook  momenten waar het volkomen normaal is dat er bruine alg verschijnt in uw aquarium. Bruine alg komt namelijk vaak voor bij aquaria die nog niet volledig ingedraaid zijn, Slecht onderhouden zijn, veel organisch afval in het water, weinig watercirculatie of een verstopte filter hebben.

Handmatig verwijderen

Het is altijd goed om zoveel mogelijk alg met de hand te verwijderen. Het aquarium ziet er al gelijk een stuk beter uit zonder die bruine alg. Omdat uw aquarium er gelijk een stuk beter uit ziet hoeft u het alleen nog maar te voorkomen.

en is uw aquarium aan het indraaien?
Ik laat zelf altijd de algen hun gang gaan in de opstart fase van het aquarium.

Deze algen zorgen namelijk er voor dat de nuttige bacteriën hun gang kunnen gaan in het aquarium. De algen zijn een teken van onbalans en het aquarium is zichzelf aan het herstellen.

Minstens 1 week voordat u uw eerste vissen in uw aquarium gaan de algen verwijderen en minimaal 20% water verversen. De filter absoluut niet verschonen u spoelt dan de nuttige bacteriën weg.

Een vis tegen de bruinalg

U kunt er ook voor kiezen om een nieuwe bewoner aan het aquarium toe te voegen. Namelijk de dwerg algen eter Otocinclus. Deze algeneter is gek op zachte alg! Zij houden uw planten en ruit schoon en eten de bacteriën die hierop groeien op. De Otocinclus algeneter kan zonder een enkel probleem bij garnalen en veel tropische vis soorten. Zorg wel dat u minimaal 3 algeneters in uw aquarium houd.

Check uw filter na

Een filter is het hart van uw aquarium. Hier wordt het water biologisch gefilterd door duizenden bacteriën die voeden op het zuurstofrijke stromende water. Mocht u filter dichtslibben dan kunnen deze bacteriën veel minder goed hun werk doen.

Pas op met voeren

Visvoeding is een bron aan fosfaten, zetmeel, vismeel en organisch materiaal. Alles wat u teveel voert verdwijnt in uw filter of tussen de planten in uw water. Dit breekt langzaam weer af wat zorgt voor een hoop “verterend” organisch materiaal. Hierdoor schiet de fosfaat omhoog. Dit zorgt voor bruin alg.

Gaat de bruin alg nog steeds niet weg?

Aquariumplanten hebben voeding, co2 en licht nodig om te groeien. Grote kans dat zij een van deze bouwstoffen ontbreken.

De meeste beschikbare plantenvoeding is voldoende om het aquarium goed draaiende te houden,  wij zelf gebruiken de plantenvoeding van Easy life en Co2 kunt u makkelijk toevoegen door bijvoorbeeld vloeibare koolstof toe te dienen. Deze alternatieve koolstof zorgt er voor dat uw aquariumwater meer Co2 gaat opnemen. Mocht u een stapje high tech willen kunt u er ook voor kiezen om een co2 systeem aan te schaffen.

Het bruine alg in uw aquarium komt  vaak van organisch rottend materiaal of een voeding tekort (zowel co2 als bemesting). U kunt vaak met de juiste adviezen en tips er voor zorgen dat uw aquarium binnen enkele weken er weer mooi uitziet.

Mocht u advies op maat willen dan kunt u mij toevoegen op Whatsapp (06 833 85 822).

Zo kunnen wij samen naar uw aquarium kijken en het best passende advies geven.

You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.