Gezonde aquariumplanten zijn goed voor je vissen, balans in het aquarium en je onderhoud! Planten kunnen namelijk gemakkelijk (zelf) je aquarium onderhouden, dode aquariumplanten zien er ook niet fraai uit.

dood gaande aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood in een volledig onderwater aquarium.

Aquariumplanten gaan met een reden dood. Het kan aan verschillende factoren liggen. Wij hebben hier een lijst gemaakt met de meest voorkomende plant problemen:

  • Voedingstekort.
  • Te weinig of teveel licht.
  • Verkeerde waterwaardes.
  • Rot of schimmel (te dicht geplant).
  • Planten etende vissen.
  • Co2 Tekort.
  • Paludarium planten.

Zodra 1 van de basis behoeftes missen remt de plant zijn groei. Hierdoor kunnen algen, lelijke planten en schimmels ontstaan. Er zijn 3 hoofd basis behoeftes. Verlichting, Co2 en Planten Voeding.

Meer co2 = meer vraag naar planten voeding en andersom

Verlichting hebben wij meestal genoeg in het aquarium. Dit bepaalt de totale grens van opname Co2 en Plantenvoeding

Planten voeding is een oorzaak van doodgaande planten. Slechte gele bladeren vallen uiteindelijk uit en zo sterft de plant af. Planten voeding doet vaak weinig als u ook een co2 tekort heeft.

Co2 is vaak hėt probleem waardoor planten slecht groeien. Co2 is namelijk moeilijk te creëren in een aquarium en wij moeten dit vaak zelf toevoegen. Zeker in vol beplante aquariums. De vraag naar planten voeding gaat dan ook omhoog.

Houd de volgende punten goed in de gaten!

Elke aquarium plant die dood gaat heeft daar een reden voor er bestaat bijna niet zoiets als “slechte” kwaliteit maar eerder slecht onderhoud.

(Sub) merged en smeltende Aquariumplanten

Dit is één van de meest voorkomende reden dat uw aquariumplanten “dood” gaan.

Merged of bovenwater gekweekte aquariumplanten verliezen de eerste paar weken een paar van hun dikke bovenwater bladeren. Soms een paar en soms bijna de gehele plant. Dit kan geen kwaad op den duur groeit de plant gezonder terug.

planten boven en onderwater gekweekt ook wel b
Ook onze planten worden bovenwater gekweekt echter op een hoge luchtvochtigheid zodat de overgang zo min mogelijk effect heeft.


Wat moet u met een smeltende aquarium plant doen?
Verwijder de snotterige bladeren vanaf de stam en maak ruimte voor de waterbladeren om te groeien. Het weghalen van deze bladeren is goed omdat de plant dan een stress/groei hormoon aanmaakt en versnelt nieuwe bladeren gaat aanmaken, deze zie je meestal al zitten. Ze zijn vaak dunner en licht groener van kleur.

Het kan ook voorkomen dat het ligt aan de manier hoe u uw aquariumplant geplant heeft. Zo komt het wel eens voor bij Wortelstok planten die toch in de bodem geplant zijn of Vallisneria soorten die te diep zijn geplant.

Lees daarom altijd goed de planten omschrijving op onze website.

Licht behoefte

De meeste wortelstok planten hebben een lager licht behoefte dan bijvoorbeeld uitloop en voorgrond planten. Dat is ook de reden dat u voorgrond planten voorin moet planten. Hier komt vaak het meeste licht.

De plaats van het aquarium heeft ook invloed. Licht stralen weerkaatsen via de muren zo (in) direct uw aquarium in. Witte muren meer dan donker gekleurde muren. Overmatig licht kan groen alg opwekken.

Licht kleur
Ook de kleur van het licht bepaalt of de plant overleeft of niet. Onthoud het volgende goed:
De kleur van de plant is de lichtkleur die die de plant niet opneemt maar weerkaatst!
Daarom zien wij een rode plant als rood of die groene als groen omdat zij deze kleuren weerkaatsen. Kleuren aan de andere kant van het lichtspectrum worden veel beter opgenomen.

Rood is tegenovergesteld van blauw.

Planten Voeding

  • extra plantenvoeding
  • extra Co2 toevoegingen
  • een voedingsbodem?

Dit zijn allemaal factoren waar u rekening mee moet houden. Zoals de driehoek hierboven aan geeft moeten deze punten in verhouding zijn. Geeft u teveel voeding dan vraagt de plant meer Co2 en andersom.

Vissenbestand en hoeveelheid planten

Dit heeft grote invloed op de waterwaardes. Teveel van beide is niet goed u moet zorgen voor de juiste balans en uw aquarium bak draait vrijwel vanzelf. (zonder dode planten 😉)

Teveel planten
Teveel planten in uw aquarium zorgen voor en grote vraag naar alle benodigdheden en voedingstoffen die je dan op grote schaal moet toevoegen. Dit is niet onmogelijk maar mocht er wat ontbreken ontstaan er rottende bladeren.

Teveel vissen
Teveel vissen zorgen voor teveel afvalstoffen wat vaak te veel is voor een de filter die op het aquarium aangesloten staat. Wij adviseren 1 centimeter vis per 1-5 liter water en met gemengede zwem niveau’s.

Planten checken op kwaliteit doen wij iedere dag!

Wij bekijken onze planten iedere dag! Dit is wel wat werk maar het zorgt er voor dat wij de beste kwaliteit kunnen behouden!

Mochten er planten met dode of lelijke bladeren tussen zitten stoppen wij deze in één van onze garnalen aquariums. Al onze aquariumplanten kunnen bij garnalen en zij eten de rotte bladeren op! Zo blijft alleen de beste kwaliteit over.

Hoe gaat uw aquarium plant dood?

Hieronder staan verschillende kopjes met de verschillende manieren hoe een aquarium plant dood kan gaan.

Aquariumplant beschimmeld
Dit kan komen doordat de aquariumplant (deels) bovenwater gekweekt is. Vaak smelten de bovenwater gegroeide bladeren om ruimte te maken voor de onderwater bladeren. Kijk of de plant ergens nog bij het begin wat groen bevat, zo ja gaat de plant hieruit bladeren maken.

Ook bloemen van Anubias soorten kunnen gaan schimmelen. Deze worden dan meestal opgegeten door garnalen en vissen. Bij weinig stroming gebeurd dit sneller.

Bij Aquania doen wij ons best om zoveel mogelijk onderwater submerged planten te verkopen.

Aquariumplant strekt teveel
Aquariumplanten beginnen met strekken als ze op zoek zijn naar co2. Zij hebben de voeding om te groeien alleen niet de co2 en gaan daarom op zoek.
Bovenin het aquarium bij het oppervlakte zit veel meer co2 dan daar onder. Dit komt omdat hier de meeste gaswisseling voorkomt. Dit geld niet als u een co2 systeem hebt dan zit het meer verspreid over het gehele aquarium.

Strekt u plant echt teveel? Tot zelfs boven het water? Dan moet u Co2 toevoegen.
Wij beschikken over een vloeibare koolstof die wij zelf ook gebruiken bij onze rode aquariumplanten.

Aquariumplant misvormd
Planten die misvormde bladeren krijgen zien er niet mooi uit.

Sommige aquariumplanten maken bij een lager Co2 gehalte misvormde blaadjes aan, vaak zijn deze gerafeld. Ook een tekort aan Nitraat of Fosfaat kan leiden tot lelijke bladeren.

Aquariumplant wordt bruin
Dit is komt door een te hoog fosfaat gehalte (of/en bruine algen). U krijgt dit door teveel rondzwevend organisch materiaal.

Silicaten kunnen ook een gevolg zijn van dit fenomeen hier zijn de meningen over verdeeld. Wij zeggen altijd meten is weten.

Wij hebben een uitgebreide blog geschreven over aquariumplanten die bruin worden.

Aquariumplant wordt geel
Gele aquariumplanten gaan vaak snel dood. Dit komt omdat deze planten een Tekort aan ijzer hebben. Planten gebruiken Co2 om glucose aan te maken. Hiermee maakt de plant vezels, zetmeel en andere koolhydraten.

Dit kunt u toevoegen door root sticks in de bodem te stoppen of een voedingsbodem te nemen.

Voornamelijk Echinodorus soorten staan bekend om hun grote behoefte aan ijzer.

In Easy Life Profito zit de juiste verhouding voedingstoffen voor bijna alle aquariumplanten.

Aquariumplant wordt zwart
Zwarte bladeren van aquariumplanten gaan dood omdat zij geen bladgroenkorrels bevatten om glucose aan te maken. De aangetaste bladeren kunt u het beste verwijderen.

De oorzaak hiervan is een Co2 tekort. Javavaren soorten laten dit snel merken en met wat toevoeging van co2 is dit zo verholpen.

You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.