Een heel klein puntje. Zo begint het, maar al snel worden het er meer. Wij hebben het natuurlijk over groene aquarium algen. Ze komen voor als hardnekkige punten die slecht weg te krijgen zijn, of uw aquariumwanden worden een groene grasmat. Maar die algen dragen ook een handige boodschap mee.

Welke soorten algen zijn er?

Groene algen kunnen in twee varianten voorkomen: de Green Dust Algae (GDA) en de Green Spot Algae (GSA). Ze zijn allebei net zo lastig weg te krijgen, en ontstaan vaak uit een voedingstekort. Het kan echter ook andere redenen hebben.

De GDA ligt als het ware als een groene laken over planten of de ruit van uw aquarium. Dit is de bekendste algensoort. Ze zijn zelfs zo bekend, dat ze in Finding Nemo voorkomen.

Green Dust Algae in Finding Nemo (Pixar / Walt Disney Pictures, 2003)
De zachte groene algen variant met een paar harde spotalgen ertussen.

De GSA, ofwel groene puntalg, is iets minder robuust, maar helaas veel lastiger om weg te halen. Deze hartnekkige groene algen beginnen als kleine puntjes en worden er steeds meer. Deze soort komt vaker voor op planten met dikke bladeren, of op de ruit.

De groene punt alg op een aquarium

Wat veroorzaakt groene algen?

Groene algen worden veroorzaakt door een aantal factoren. Over het algemeen kan het toevoegen van plantenvoeding ervoor zorgen dat de planten beter groeien, waardoor algen minder kans maken. De GDA en GSA hebben echter allebei hun eigen oorzaken.

Groene dust algae

Deze algen komen voornamelijk voor bij aquaria met een te laag CO2 gehalte, of waar te weinig voeding in het aquarium zit.

Green spot algae

Hoewel de oorzaak hetzelfde is als bij de GDA, speelt bij deze algen fosfaat een grote rol. Een te hoog fosfaatgehalte kan er voor zorgen dat de groene puntalg opduikt.

Hoe verwijder je algen?

Beide varianten algen kunt u met een aquariumspons, filterwatten of een ongebruikte schuurspons wegpoetsen. De zachtere variant (GDA) is hier makkelijker mee weg te krijgen. Bij de harde spot alg (GSA) kunt u het best een pasje gebruiken. Lees hier waarom pasjes zo handig zijn en hoe u dat dan gebruikt.

Hoe voorkom je groene algen?

Om op een natuurlijke manier van algen af te komen, en ze in de toekomst te voorkomen kunt u het beste:

  • zorgen voor voldoende plantenvoeding in het aquarium om planten, de natuurlijke vijand van algen, zo optimaal mogelijk te laten groeien;
  • snelgroeiende stengelplanten in het aquarium toevoegen, vooral als u langzaam groeiende planten hebt. Ideale planten hiervoor zijn Elodea densa, Lysimachia nummularia of Rotala indica/rotundifolia.
  • Om de groene puntalgen te voorkomen moet u het fosfaatgehalte in uw aquarium goed in de gaten houden;
  • Zorg ervoor dat uw aquariumfilter niet dichtslibt en de filtratiesnelheid per uur minimaal het dubbele van uw aquariuminhoud is. Voorbeeld: een aquarium van 100 liter heeft een filterpomp nodig die 200 liter per uur rondpompt.

Doodgaande aquariumplanten zijn een teken van een aquarium dat uit balans is. Het gevolgd: de algen. Zorg daarom voor voldoende co2. Aquariumplanten zullen dan meer voeding opnemen en gaan een stuk beter groeien. Zorg er verder voor dat uw aquarium niet te veel belucht wordt door een luchtpomp. Deze halen namelijk juist het CO2 uit uw water.

Wees voorzichting met het toedienen van CO2. Te veel is giftig voor uw aquarium.

Daarom voegen wij altijd de alternatieve co2 koolstof Easy Life Carbo toe.

Uiteraard zijn er nog veel andere factoren die invloed hebben. Licht heeft bijvoorbeeld weer invloed op hoe planten voeding opnemen, en temperatuur beïnvloed de groeisnelheid van planten. Lukt het niet zelf? Neem contact met ons op voor een van onze aquariumdiensten. Zo krijgt u juist advies, op maat voor uw eigen aquarium!  

You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.