Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig. Sommigen doen dit elke dag of week, terwijl anderen het wel eens vergeten en het een keer per twee weken, of zelfs een keer per maand doen. Wat is nu het beste om te doen?

De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen.

Hoe vaak verversen wij ons aquariumwater?

Bij ons gaat elke maandag de tuinslang erin. Wij maken gebruik van een overflow filtreersysteem, waardoor een deel van het oude water bij het vullen overspoelt, zo de riolering in. Op deze manier verversen wij ongeveer 10 tot 20 procent van het water per week.

Bij dichtbevolkte aquaria verversen wij wekelijks ongeveer 40 procent. Dit doen wij trouwens nooit tegelijk met de schoonmaak van de filters, anders spoelen er teveel nuttige bacteriën weg.

Na het verversen geven wij gelijk alle planten de nodige voeding, zodat het aquarium er weer een week tegenaan kan!

Hoe vaak verversen jullie het aquariumwater?

Wij kunnen natuurlijk wel zeggen hoe vaak wij het aquariumwater verversen, maar u begrijpt wellicht ook wel dat het wel heel raar zou zijn als wij ons niet aan ons eigen advies houden.

Het is daarom interessanter om te kijken hoe vaak het aquariumwater nou in de praktijk door mensen wordt ververst.

Dus wij gingen naar een online aquariumgroep op Facebook, stelden de vraag, en binnen enkele uren hadden wij al ruim 600 liefhebbers die onze vraag beantwoord hadden.

Resultaten van de Facebook poll

Bij het bekijken van de resultaten viel ons een aantal dingen op.

Zoals je ook ziet in de onderstaande taartverdeling, maakt 45 procent van de stemmers zich aan de richtlijn om elke week het aquarium schoon te maken, waarvan nog eens 19 procent het aquarium elke 14 dagen schoonmaakt.

Zo'n 64 procent van de stemmers maakt het aquarium dus volgens de officiële richtlijnen schoon. Dat is hartstikke mooi!

Wat ook opvalt, is dat 21 procent van de stemmers het aquariumwater eens per maand ververst.

Dat deed ik vroeger ook, omdat ik het vergat of er geen zin in had, en achteraf snap ik nu waarom vissen er problemen in hadden. Het kán trouwens wel voldoende zijn om het eens per maand te doen, mits er genoeg planten in staan en er genoeg gefiltreerd wordt.

Wellicht ook een leuke: 6 procent van de respondenten gaf aan dat ze het aquarium schoonmaken wanneer het nodig is.

Dat is natuurlijk een ambigu antwoord, want wanneer is het nou precies nodig? Of misschien nog een betere vraag om te beginnen: waarom doen we het eigenlijk?

Waarom aquariumwater verversen?

Gelukkig helpt het antwoord op de vraag waarom we überhaupt aquariumwater verversen ook om de vraag te beantwoorden wanneer het water vervest dient te worden. Want aquarium zal ooit vervest moeten worden.

Hoe je het ook wendt of keert, het is en blijft een gesloten ecosysteem waar niet alle afvalstoffen of mineraaldeeltjes in verwerkt kunnen worden.

Het verversen is vooral belangrijk voor de hoeveelheid nitriet in het aquarium. Wordt dit niet vervest, dan schiet de nitrietwaarde omhoog, met als gevolg dat de nuttige bacteriën de afvalstoffen niet snel genoeg kunnen verwerken. Dit kan het overleven van vissen moeilijker maken.

Aquariumwater kunt u dus het beste verversen wanneer de afvalstoffen te veel aanwezig zijn in het aquarium. Dat verschilt natuurlijk per aquarium.

De belangrijkste maatgevers zijn echt het aantal liters (ofwel filtercapaciteit) en de hoeveelheid vissen in uw aquarium. Hoe beter het filter en hoe meer planten, des te meer afvalstoffen het aquarium kan verwerken.

U weet in ieder geval dat u uw water wellicht moet verversen als u een van de volgende dingen tegenkomt in uw aquarium:

  • Vissen met rode/geïrriteerde kieuwen;
  • Vissen schuren tegen de oppervlaktes aan;
  • Dichtgeknepen vinnen;
  • Verzwakte vissen;
  • Veel rottend voer of voer met veel eiwitten;
  • Veel organisch materiaal;
  • Enorm veel bruinalg (als uw aquarium uit de opstartfase is);
  • Enorme stank uit het aquarium of filter.

Komt u van bovenstaande dingen tegen? Dan wordt het tijd om het water te verversen. Hou het daarna ook goed bij, de richtlijn is natuurlijk nog steeds eenmaal per week.

Heeft u vragen over uw aquarium, of wilt u dat wij met u meekijken naar uw aquarium? Aarzel niet, en stuur ons een WhatsApp bericht of mailtje.

You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.