Yes! U heeft net uw eerste rode tijgerlotus of andere kleinere knolplant aangeschaft. Nu kunt u hem dan eindelijk gaan planten. Alles lijkt goed te gaan... maar dan gooit uw Clown Botia van 15 centimeter de knol door de bak heen... zo gaat hij natuurlijk nooit goed wortelen en prachtige lelies vormen!

Wij hebben daar een handige oplossing voor bedacht.

Vaak blijft de knol stabiel op het grind liggen. Is dat niet zo, dan zijn de meeste aquarium lotus planten gemakkelijk te bevestigen tussen enkele stenen of hout. Ook kunt u een keramische ring gebruiken. Zo blijft de plant goed vast zitten.


De rode tijgerlotus is een beroemde knol in het tropisch aquarium.
Tip: stop de knol licht in het grind of tussen wat hout!

Grotere knolplanten zoals de Nymphaea Stellata zijn gemakkelijk op hun plek te houden met verzwaring van bijvoorbeeld aquariumsteen. Dit gaat bij kleinere knollen echter niet altijd goed, waardoor ze afgekneld zitten. Dat is voor geen enkele knolplant goed, en zorgt er vaak voor dat de knol sterft. Let ook op decoratie en andere planten: de knol kan daardoor snel te weinig lichtkrijgen en niet goed aanslaan, waardoor de knol dood lijkt.

Hoe plant u de knolplanten dan wel?

Dit is vrij simpel, u moet rekening houden met een aantal factoren.
Zo moet de plant:

  • Genoeg stroming langs de knol hebben voor zuurstof;
  • Licht kunnen opvangen bij de eerste knop bladderen;
  • Geen stress krijgen, bijvoorbeeld doordat de knol telkens verplaatst wordt;
  • En het belangrijkst: rust.

Knolplanten komen pas uit als alle omstandigheden juist zijn. Voordat dat het geval is, leven knolplanten van hun reserves.

Hoe geeft u uw knol genoeg rust?

Om de knol rust te geven, kunt u de knol in een keramische ring plaatsen zoals de ring die bij 5 cm pot planten geleverd wordt. Deze heeft u vast nog wel ergens liggen in uw kast. Hier passen de kleinere tijgerlotussen gemakkelijk in. Anders even vast klemmen met wat zachte filter watten.

De keramische ringen krijgt u bij elke steenwol 5cm potplant. 
In een keramische ring blijft de knol mooi op de bodem liggen en de wortels groeien uiteindelijk over de oranje ring heen. 

Nu uw lotusplant in een keramische ring zit, plaats u deze op het grind, in het licht en met voldoende stroming. Nu rest alleen nog uw geduld, en uw Nymphaea zal het vanzelf goed gaan doen.

Meer informatie over lotusplanten? U vindt hier meer informatie over lotussen.

You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.