In huizen als isolatiemateriaal en in planten als kweekmateriaal. We hebben het natuurlijk over steenwol: een materiaal dat door veel verschillende kwekers gebruikt wordt. Wijzelf maken geen gebruik van steenwol maar een heel ander bekend materiaal. U leest het in dit artikel.

Dat bruine materiaal bij uw aquariumplant is steenwol. Steenwol wordt gebruikt voor het zogenoemde hydrokweken. Het zorgt ervoor dat kweken efficiënt is, maar het steenwol moet wel verwijderd worden voor de plant uw aquarium ingaat.

Gelukkig is dat eenvoudig: potje open knippen, steenwol voorzichtig eruit verwijderen en even spoelen onder de lauwwarme kraan!

Maar waarom wordt er steenwol gebruikt, en wat is er zo handig aan?

Waarom worden aquariumplanten in steenwol gekweekt?

Het grootste voordeel van aquariumplanten kweken in steenwol is dat het een relatief efficiënte manier van kweken is. De aquariumplanten worden in steenwol namelijk boven water gekweekt, waardoor de wortels op zoek gaan naar water. De plant zal extra zijn best doen om met de wortels bij het water uit te komen, en zo zorgt deze manier van kweken ervoor dat de planten sneller en beter wortelen.

Verder bevat de omgevingslucht meer CO2 dan wanneer er direct in het aquarium gekweekt wordt. Dit draagt bij aan een nog snellere groei van de aquariumplant.

Het steenwol zelf is zeer poreus, waardoor er veel water in een kleine hoeveelheid wol past. In dit water zit tijdens het kweken veel voeding, dat gemakkelijk in het steenwol gaat zitten. Zo blijft de plant ongeveer 4 tot 8 weken zitten, waarna de plant kort doorgespoeld wordt.

Doordat het steenwol zo poreus is, wordt de meeste voeding gemakkelijk uitgespoeld. Meestal laten kwekers ook nog wat voeding zitten, zodat de planten nog circa 2 weken goed kunnen groeien in een aquarium met weinig voeding.

De echter onderwater planten, zoals de Vallisneria Spiralis of Waterpest, worden wel volledig onderwater gekweekt. Deze soorten hebben namelijk geen bovenwater variant.

Het verschil ziet u dan ook in de wortels: de soorten die onderwater gekweekt zijn maken veel dunnere wortels en bladeren dan de bovenwater gekweekte submerged varianten.

Bovenwater gekweekte aquariumplanten met natte voeten zorgen ervoor dat de planten snel groeien.

Het kweken van aquariumplanten op steenwol is een goede manier om zeer efficiënt een breed assortiment aquariumplanten aan te bieden.

Het is daarentegen wel zo dat deze planten dikke, bovenwater gegroeide, bladeren aanmaken. Deze rotten vervolgens weg zodra ze volledig onderwater staan. Dit kan behoorlijk stressvol zijn voor de plant, en helaas overleeft niet elke plant dit.

U heeft een grote kans om bij een winkel een bovenwater variant te kopen die zich eerst moet omvormen in uw aquarium voor de plant in de groei schiet. Bij Aquania is dit niet zo.

Alle planten die wij binnen krijgen, worden namelijk eerst 2 tot 4 weken bij ons doorgegroeid. De Anubias soorten zelfs nog wat langer! Zo heeft u minimale rot en omvormingstijd in uw aquarium, waardoor u uw reeds gekochte aquariumplanten direct goed kunt gebruiken.

Wij kweken en stekken ze daarnaast wel in steenwol, voornamelijk omdat dit de wortels beschermd en vochtig houdt tijdens transport.

Pas op met steenwol in het aquarium

Hoewel steenwol dus hartstikke handig is, moet u wel opletten met steenwol in uw aquarium. Zit het steenwol eenmaal vol met algen, en zit het te vast in het potje, dan zal het dichtslibben en is de kans groot dat de plantenwortels afgekneld worden.

Daarnaast is het steenwol schadelijk voor vissen. Als u het steenwol in de potjes laat zitten, dan kunnen er kleine stukjes loskomen. Deze kunnen dan opgegeten worden door vissen, wat kan leiden tot verstopping.

Hoe verwijder je steenwol uit de planten?

Wij raden aan om het steenwol altijd te verwijderen, ook als uw aquarium geen grind heeft. Het bruine wol zit namelijk vol met voedingsstoffen. Dat is natuurlijk van zichzelf niet erg, als het niet zo was dat ook algen en ongedierte enorm goed groeien op dit steenwol.

Gelukkig is het verwijderen van steenwol uit de wortels van een aquariumplant met een beetje geduld te doen! Volg daartoe de volgende stappen:

  1. Knip het potje open en haal zo veel mogelijk steenwol eruit met uw handen, of rol het potje zoals een mandarijn om het steenwol eruit te halen. Zorg dat u uw hand meeveert met de plantenwortels om deze niet te beschadigen.
  2. Spoel onder een lauwwarme kraan de wortels af en ga met een wrijvende beweging voorzichtig langs de wortels. Ook hier veert u weer mee met de wortels.
  3. Knip de wortels op 3 centimeter af. Dit zorgt ervoor dat de plant stresshormoon aanmaakt, waardoor hij in een groeispurt gaat om zichzelf te redden.
  4. Nu is uw plant klaar om uw aquarium te bewonen!

Het kweken van planten op steenwol maakt het kweken dus enorm efficiënt, en met de juiste kennis en het goed laten omvormen van de planten vormt dit ook geen enkel probleem. Waar u dit bij veel winkels zelf moet regelen, regelen wij bij Aquania het omvormen voor u, zodat u direct kunt genieten van een mooie plant.

Wij kweken ze zelf in filterwatten

Onze aquaria planten waren eerst ook gekweekt in steenwol maar doordat wij nu submersed planten verkopen hebben wij dit aangepast.

Wij merkten namelijk dat steenwol snel dichtslibt wanneer dit volledig onderwater geplaatst wordt. Ook verhoogt het de PH, Bied weerstand tegen wortelgroei, bevat weinig zuurstof, is niet recyclebaar en ook nog lastiger te verwijderen.

Filterwatten zijn neutraal en hebben een goede doorstroom waardoor wortels zuurstof krijgen en gemakkelijk voeding opnemen. Onze Kweek filterwatten kunt u ook gewoon bij het plastic afval doen zodat het gerecycled kan worden.

Toen wij deze kweekmethode testte en het bleek dus supergoed te werken voor onze planten hebben wij gelijk alles uit voorraad gehaald en elke plant op filterwatten geplant. Alles zit nog steeds in 5 centimeter potjes zodat u nog steeds de zelfde hoeveelheid krijgt alleen betere kwaliteit!

Wij hebben een wat uitgebreidere informatie staan over deze 5 centimeter potplanten  op deze planten informatie pagina.

You’ve successfully subscribed to Aquania Blog
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.